Ce este Valoarea ORP si care este legatura cu sucurile crude

Ce este valoarea ORP?

Pretutindeni în jur, la o scală sub capacitatea noastră de percepție, există un permanent schimb de electroni între diversele substanțe, în aer, în pământ, în apă și bineînțeles, și în fluidele noastre. Acest fenomen este cunoscut sub numele de ionizare.

În efortul de a atinge o stare de stabilitate, substanțele care au un deficit de electroni caută "cu disperare" electroni oriunde au posibilitatea - aceste substante poartă numele de agenți de oxidare. În contrast, substanțele care au un surplus de electroni, au capacitatea de a dona acel surplus - aceste substanțe poartă numele de agenți de reducere sau agenți anti-oxidare.

Oxidation-reduction potential, sau valoarea ORP, (potențial de reducere a oxidării) este un indicator care măsoară capacitatea unei substanțe de oxidare sau de reducere a altei substanțe. ORP-ul este măsurat în milivolți (mv), utilizând un aparat numit ORP metru.
O citire pozitivă a valorii ORP, indică faptul că subsțanta respectivă este un agent de oxidare. Cu cât valoarea ORP este mai mare, cu atât gradul de oxidare al respectivei substanțe este mai mare.

O citire negativă a valorii ORP, indică faptul că substanța respectivă este un agent de reducere. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât respectiva substanța este mai puternic anti-oxidantă.

Toate sucurile care au un termen de valabilitate mai mare de 3 zile (pasteurizate, HPP,  carbogazoaze, etc...) sunt oxidante, valorile ORP ale lor fiind pozitive. În unele cazuri, valoarea lor ORP este atât de ridicată încât reprezintă de-a dreptul o otravă pentru organism...

În contrast, sucurile crude, proaspăt stoarse (prin presare lentă!), au un efect de alcalinizare în corp și un puternic atribut de anti-oxidare, (anumite sucuri au o valoarea ORP foarte mică, de exemplu sucul crud din iarbă de grâu), astfel, au capacitatea de a ne dona din surplusul de electroni și de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi din organism.

Cateva exemple de citiri ale valorii ORP:
Apa de robinet între +250 si +500 mv
Coca-Cola între +350 si +450 mv
Ceaiul Verde -80 mv
Sucul de iarbă de grâu între -120 si -450 mv

Comments are closed.